Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Money.pl Praca Edukacja

Oferta: ALERGENY W ŻYWNOŚCI – metody zapobiegania skażeniom krzyżowym, podstawy walidacji czyszczenia

Rodzaj Szkolenia
Nazwa kursu

ALERGENY W ŻYWNOŚCI – metody zapobiegania skażeniom krzyżowym, podstawy walidacji czyszczenia

Tematyka Zarządzanie jakością
Tryb otwarte
Organizator Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
Opis

Producent żywności zobowiązany jest do informowania konsumentów o obecności surowców
alergennych w swoich wyrobach, musi również na terenie zakładu podejmować działania zmierzające
do minimalizowania ryzyka wystąpienia skażenia alergenami tych wyrobów, które ze względu na swoją
oryginalną recepturę nie zawierają alergenów.
Ostrzegawcze znakowanie produktu wszystkimi alerganami funkcjonującymi w zakładzie może jednak
istotnie zawężać grupę potencjalnych odbiorców wyrobu – szacuje się, że alergie pokarmowe posiada
ok. 2% osób dorosłych oraz 5 - 7% dzieci. Odpowiednie planowanie procesów produkcyjnych,
posługiwanie się zwalidowanymi metodami czyszczenia, szacowanie zakresu potencjalnego skażenia
krzyżowego, może być dla producenta żywności szansą na uniknięcie konieczności ostrzegawczego
znakowania wyrobu alergenami, które są obecne na terenie zakładu.

Dzięki szkoleniu dowiecie się Państwo:
• Jakie obszary działalności firmy powinna objąć polityka alergenowa
• Jak zapobiegać skażeniom alergenowym na terenie zakładu
• Jak oszacować ilość alergenu przechodzącego do kolejno produkowanego wyrobu
• Jak wykazać, że poziom skażenia jest akceptowalny i nie jest konieczne ostrzegawcze
znakowanie wyrobu

Szkolenie polecane jest w szczególności:
• Pracownikom działów zarządzania jakością
• Osobom zaangażowanym w proces walidacji metod czyszczenia
• Liderom obszarów produkcyjnych
• Osobom odpowiedzialnym za planowanie produkcji

Zakres merytoryczny szkolenia:

1. Podstawy
• pojęcia alergii i nietolerancji pokarmowej, objawy alergii, dane epidemiologiczne
• obowiązkowa [url=https://www.bnt-sigma.pl/Alergeny-w-zywnosci-szkolenie]lista alergenów[/url]
• charakterystyka poszczególnych składników alergennych

2. Metody zapobiegania skażeniom krzyżowym w procesie produkcyjnym

3. Szacowanie akceptowalnego poziomu skażenia alergenowego dla danego wyrobu
• NOAEL, LOAEL , ED10
• wyznaczanie wielkości skażenia (ang. carry-over) dla danej metody czyszczenia

4. Walidacja czyszczenia pod kątem alergenów
• etapy walidacji
• wybór produktu i parametrów procesowych (zasada "najgorszego przypadku")
• wybór obiektu do badań (wymazy/ woda/ produkt) oraz punktów do poboru próbek
• metody analityczne, kryteria akceptacji, ograniczenia metod analitycznych
• rewalidacja

Czas trwania 1 dzień
Początek 2016-10-17
Dane kontaktowe

info@bnt-sigma.pl

Lokalizacja mazowieckieznajdź stancję
Link do oferty Otwórz w nowym oknie
Źródło oferty Logo
tylko kursy e-learning
tylko kursy e-learning

Oferty dostarczają serwisy:

Ostatnio przeglądane oferty

Przydatne linki